jueves, 24 de agosto de 2017

Les ciències

La importància de l'aprenentatge de les ciències

  El treball a la escola en les ciències ens permet apropar als alumnes al seu context més pròxim, facilitant la construcció d´un aprenentatge significatiu i mostrant-les les utilitats de aquestos continguts a contextos reials.

  A més el treball en l'assignatura afavorirà l'adquisició no sols de coneixements i teories sinó que també provocarà el desenrotllament d'habilitats, destreses i mecanismes propis del mètode científic, com ara l'observació, l'exploració, el plantejament d'hipòtesis, la busca d'informació, la capacitat d'anàlisi, establiment de conclusions, comunicació, etc.

  D´altra banda, l'àrea permet el desenrotllament d'halidades socials necessàries per a la vida en societat, fomentant el desenrotllament de ciutadans responsables, implicats, reflexius i tolerants. En les activitats que duem a terme en les ciències es produïxen situacions de treball en grup, diàleg, intercanvi d'informació que exigixen habilitats com ara la tolerància, l'empatia, l'asertividad, la cooperació, etc.

 L'àrea de Ciències de la Naturalesa està integrada per disciplines que li aporten un substrat epistemològic relacionat amb el coneixement de si mateix, del medi físic i natural, de l'entorn social, cultural, econòmic i tecnològic, preparant els alumnes per a relacionar-se amb este entorn i desembolicar-se adequadament en ell. Així, el mig s'entendrà com el conjunt d'elements, fenòmens i processos que tenen lloc en l'entorn de les persones i, on al seu torn, la vida i l'acció de les persones tenen lloc i adquirixen sentit.

Eixida al pantà de la ciutat



Informe de l´eixida al pantà.

L’eixida al pantà de la nostra ciutat fou una bona oportunitat de connectar les idees prèvies amb els continguts a tractar  a la unitat didàctica de las plantes dins de l’àrea de Ciències Naturals.  

Vam plantejar-la com una jornada de convivència. Això ens va permetre introduir als alumnes en un context propici per al procés de aprenentatge, doncs una eixida és una activitat motivadora connectant  els continguts acadèmics amb la realitat. Es tracta d´un recurs per apropar als alumnes al seu context més pròxim, facilitant la construcció d´un aprenentatge significatiu i mostrant-les les utilitats de aquestos en contextos reials. En últim terme l´eixida afavoria el tractament i desenvolupament tant de valors socials i de convivència, com de respecte i protecció del medi ambient.

Vam decidir portar càmeres amb les que podríem fer  fotografies  de tot allò que observarem i ens resultara interessant. Allò facilitaria que els alumnes aprenguérem elements bàsics del mètode científic com són la observació, comparació, recerca d´informació, etc.

La natura i les plantes són una realitat pròxima al alumne, i el aprenentatge de continguts relacionats (parts, classificacions en funció de alguns criteris, funcions vitals) no solament li proporcionarà experiències cognitives sinó també socials, amb un càrrec de valor molt important, acostant-nos a la nostra cultura i tradicions.

miércoles, 5 de julio de 2017

PROJECTE DOFINS



PROJECTE DOFINS

         Com una de les activitats d'aula podem proposar realitzar entre tots un projecte d'investigació sobre els dofInS.Este projecte facilitarà la creació d'un context educatiu en què els niños/as puguen aprendre de forma lúdica i descobrint els continguts a través de l'observació, la manipulació i la investigació, constituint així una ferramenta clau per a aprendre a pensar.Podemos aprofitar la visita del grup a l'Oceanográfic de València com a punt de partida i motivació.

          En la primera fase del proyecto l'objectiu és reactivar i organitzar els coneixements previs dels alumnes sobre el tema a investigar. A partir de la informació de què disposen realitzarem un mural sobre el que saben i el que els interessaria saber.En la següent fase del projecte el professor els proposarà com realitzar la investigació del tema. Els dos àmbits d'investigació seran l'aula i la família.

         Realitzarem la investigació a través de 4 equips de 6 alumnes en què posarem a la seua disposició tant el material informàtic que han aportat les famílies i la informació que porten de casa, com el material informàtic o imprés d'aula o de biblioteca general i d'aula. Cada grup investigarà sobre un tema:
-El primer grup: la morfologia externa dels dofins.
-El segon grup: els dofins per dins.
-El tercer grup: sobre la forma de vida dels dofins.
-El quart grup: la gestació i el naixement dels dofins, és a dir la seua reproducció.

          Cada grup realitzarà un mural amb la informació que ha aconseguit durant les activitats de la investigació. Ho exposaran a tota la classe i després d'això es col·locaran els murals en els corredors de les aules.




martes, 4 de julio de 2017

Els peixos



Els peixos

            Els peixos són animals vertebrats aquàtics amb el cos cobert d’escates i tenen aletes per nedar. El seu aparell respiratori està format per brànquies. La temperatura del cos és variable segons on viuen (al riu o al mar). Es reprodueixen per ous.

           En comptes d’ossos tenen espines. El tronc té quatre aletes parells: dues pectorals i dues ventrals, i dos aletes imparells: l'aleta dorsal i la pectoral. També te una línia nerviosa que capta vibracions a l'aigua.
Classes de peixos
En funció de on viuen hi ha dos clases de peixos:
- d'aigua salada, que són els que viuen al mar com la rajada.
- d'aigua dolça, que son els que viuen al riu com la truita de riu.
- alguns peixos neixen al riu i van al mar quan arriba l'edat adulta, com el salmó,
- i també passa el mateix però a l'inrevés amb altres peixos.

           Es pot fer  una altra classificacció en funció de les seues característiques morfológiques:

- Ciclòstoms: Tenen forma d'anguila però tenen mandíbules, escates i aletes parells. La boca es rodona amb dents i l'esquelest és cartilaginós. N'és exemple la llampera.

- Condrictis: Tenen mandíbules, esquelet cartilaginós, aleta caudal amb el lòbul superior molt desenvolupat, i tenen un opercle, pel que ensenyen fenedures branquials laterals. N'és un exemple el tauró blanc.

- Osteïctis: Tenen mandíbules, esquelet ossi i espines, escates dèrmiques en la pell, aleta caudal amb els dos lòbuls, opercles i molts tenen una bufeta natatòria. N'és un exemple el lluç.

Els Mamífers



Els Mamífers
       
           Els mamífers són animals vertebrats que neixen del ventre de la seva mare i durant la primera època de la seva vida s'alimenten de la llet materna.
Es caracteritzen per tenir el cos cobert de pelatge. Són animals de sang calenta, és a dir que són capaços de regular la temperatura del seu cos perquè es mantingui constant, i respiren a través dels pulmons.

El seu cos està dividit en tres parts.

- Cap: Hi tenen el cervell, la boca, els ulls, el nas i les orelles.

- Tronc: Hi tenen la columna vertebral i ossos que són diferents a cada espècie. Acaba en una cua, què els hi pot faltar, com el goril·la; pot ser una aleta, és el cas de la balena; o també pot ser prensil, com les mones aranya, que els serveix per agafar-se a les branques.

- Extremitats: En els terrestres, són les potes, els serveixen per caminar, córrer...; en els aquàtics són les aletes, per moure's amb habilitat; i en els aeris, només el rat penat, són unes potes que els ajuden a agafar'se a les branques i girar-se del revés.

Segons el tipus d’alimentació, es classifiquen en: herbívors -s’alimenten de plantes, com el cavall, l’ovella o l’elefant; carnívors –que mengen carn animal–, com els lleons, els llops i els óssos; i omnívors, que es nodreixen tant de carn animal com de vegetals, com els humans i alguns primats.

Al món, hi viuen unes 5.500 espècies de mamífers diferents.