jueves, 24 de agosto de 2017

Les ciències

La importància de l'aprenentatge de les ciències

  El treball a la escola en les ciències ens permet apropar als alumnes al seu context més pròxim, facilitant la construcció d´un aprenentatge significatiu i mostrant-les les utilitats de aquestos continguts a contextos reials.

  A més el treball en l'assignatura afavorirà l'adquisició no sols de coneixements i teories sinó que també provocarà el desenrotllament d'habilitats, destreses i mecanismes propis del mètode científic, com ara l'observació, l'exploració, el plantejament d'hipòtesis, la busca d'informació, la capacitat d'anàlisi, establiment de conclusions, comunicació, etc.

  D´altra banda, l'àrea permet el desenrotllament d'halidades socials necessàries per a la vida en societat, fomentant el desenrotllament de ciutadans responsables, implicats, reflexius i tolerants. En les activitats que duem a terme en les ciències es produïxen situacions de treball en grup, diàleg, intercanvi d'informació que exigixen habilitats com ara la tolerància, l'empatia, l'asertividad, la cooperació, etc.

 L'àrea de Ciències de la Naturalesa està integrada per disciplines que li aporten un substrat epistemològic relacionat amb el coneixement de si mateix, del medi físic i natural, de l'entorn social, cultural, econòmic i tecnològic, preparant els alumnes per a relacionar-se amb este entorn i desembolicar-se adequadament en ell. Així, el mig s'entendrà com el conjunt d'elements, fenòmens i processos que tenen lloc en l'entorn de les persones i, on al seu torn, la vida i l'acció de les persones tenen lloc i adquirixen sentit.

Eixida al pantà de la ciutat



Informe de l´eixida al pantà.

L’eixida al pantà de la nostra ciutat fou una bona oportunitat de connectar les idees prèvies amb els continguts a tractar  a la unitat didàctica de las plantes dins de l’àrea de Ciències Naturals.  

Vam plantejar-la com una jornada de convivència. Això ens va permetre introduir als alumnes en un context propici per al procés de aprenentatge, doncs una eixida és una activitat motivadora connectant  els continguts acadèmics amb la realitat. Es tracta d´un recurs per apropar als alumnes al seu context més pròxim, facilitant la construcció d´un aprenentatge significatiu i mostrant-les les utilitats de aquestos en contextos reials. En últim terme l´eixida afavoria el tractament i desenvolupament tant de valors socials i de convivència, com de respecte i protecció del medi ambient.

Vam decidir portar càmeres amb les que podríem fer  fotografies  de tot allò que observarem i ens resultara interessant. Allò facilitaria que els alumnes aprenguérem elements bàsics del mètode científic com són la observació, comparació, recerca d´informació, etc.

La natura i les plantes són una realitat pròxima al alumne, i el aprenentatge de continguts relacionats (parts, classificacions en funció de alguns criteris, funcions vitals) no solament li proporcionarà experiències cognitives sinó també socials, amb un càrrec de valor molt important, acostant-nos a la nostra cultura i tradicions.